3.2 Исус Христ као историјска личност

На основу свих до сада обављених историјских истраживања, зна се да је Исус Христ постојао као историјска личност и да је живео и радио као пророк једне мале јеврејске секте која је пропагирала спасење од људских грехова.

Хришћанска вера је настала на Блиском истоку у Јудеји (одн. дан. Израелу) међу припадницима јеврејског народа. Хришћанство је религија ученика Исуса Христа. Значење речи “Христос” је Месија. Према библијском предању кога налазимо у Новом завету, Исус је био син Девице Марије и оца Јосифа када су се нашли у Витлајему како би се пописали по наредби римског цара Октавијана Августа, врховног владара Јудеје.

Како Исусовова бременита мајка и отац нису успели да уђу у Јерусалим под окриљем ноћи, Марија је Исуса породила у једној штали када је тек рођено дете стављено у јасле. Оснивач хришћанске вере, тако је рођен је на 7. или 5. године пре наше ере, на Божић 25. децембра по новом Грегоријанском или 7. jанура по Јулинском календару у време римског цара и принцепса Августа. Када је гневни краљ Израела Ирод из пророчанства сазнао да ће тек рођени Исус постати нови краљ Јудеје, он је организовао погром и покољ све тада рођене деце.

Како би Исусова породица избегла сигурну смрт свога тек новорођеног сина, Марија и Јосиф са малим Исусом беже у Египат. Када је јудески владар-тиранин Ирод умро, Исусова породица се вратила из Египта у Јудеју и настанила се у Галилејском граду Назарету. Тамо је Исусов отац Јосиф како би издржавао породицу обављао тесарски занат, а Исус скривен од очију власти, провео је у Назарету тридесет година свога живота. У време када је Исус навршио двадесет девету годину живота, Исусов рођак Јован Крститељ – Претеча у својим проповедима је јеврејском народу представио Исуса као старозавтног Месију (Исуса) који ће својим проповедима припремити Израелћане за скори долазак јеврејског бога Јахвеа са неба на Земљу, када ће наступити рај на Земљи. Тада ће Бог судити непоштеним и злим људима, а добре и поштене људе обдарити вечним блаженством и животом у рају.

За његов долазак Јован Крститељ је одабрао Исуса као пропведника који ће припремити своје сународнике за њихов непосредни сусрет са Богом када ће се сви они морално и етички преобразити у људе који су достојни да их Бог одведе путем вечног блаженства који би свој живот провели у рају. Пошто је Исус отишао Јовану да покрсти у светој реци Јордан, он одлази у пустињу Негев где га четдесет дана искушава сам Бог Јахве. По повратку на обале Јордана, он ту стиче прве своје ученике : Јована, Андрију, Петра, Филипа и Вартоломеја. Тада Исус одлази у Јерусалим, у Сломонов храм, одакле изгони трговце из храма, када јавно жигоше бесрамно богаћење јудејских свештеника који су среброљубно зарађивали велики новац од својих верника противно свим писаним и неписаним законима у јеврејским верским књигама.

Након тога, Исус са својом дванаесторицом ученика (дванаесторицом апостола) проповеда своје виђење постојеће јеврејске религије по целом Израелу када наговештава скори долазак Царства божијег. На дан Цвети, Исус поново одлази у Јерусалим, где он слави јеврејски празник Пасху са своја дванаест ученика (Апостола). То је “Тајна вечера” коју је прославио у четвртак увече. Тада га Јуда, један од његових апостола издаје га римским властима. Једна чета војника Исуса хапси на Маслиновој гори, одводе код пеоглавара јеврејске цркве када га његови верски противници оптужују за отпадништво од јеврејске вере.

Тада је дошло до његовог осуде, када га шаљу на суђење код римског намесника Јудеје Понтија Пилата који наређује да га ишибају и разапну на крст што Христа води у директну смрт и погубљење. Сви његови ученици и следбеници (Апостоли) су се из прва разбежали из страха од погрома римске окупационе власти у читавој Јудеји. У петак поподне Христ умире, када његови пријатељи његово безживотно тело стављају у гроб. Међутим, у недељу, трећег дана од његове смрти, гроб је нађен празан. Исус је био васкрсао, устао из мртвих.  

 

Коментари

Постави коментар

3. ХРИШЋАНСТВО