Догодило се на данашњи дан!, 18. марта 1584. умро је руски цар Иван IV Грозни

На данашњи дан, 18. марта 1584. године, умро је великомосковски кнез и од 1547. године први руски цар Иван IV Грозни (1530-1584). Како је силом свога оружја сузбио феудалну самовољу руских феудалаца (бољара), Москву учинио државним и црквеним средиштем, створио центарлизовану државу, реорганизовао војску и ојачао своју личну власт добио је надимак Грозни.

Остао је запамћен као први руски владар који је настојао да Русију модернизује. Основао је прву штампарију у Русији 1553, а ради јачања трговачких веза са западном Европом је подигао на ушћу реке Двине у Бело море град Архангелск (1584).

Какао би проширио границе Русије, водио је многе ратове. Против Татара је повео војне походе када је освојио њихове државе Казан и Астрахан када се читав пловни пут реке Волге дошао у посед руске државе. Иван Грозни је захваљујући иницијативи уралских трговца Староганова и козака Јермак Тимофејева освојио Сибир. Када је умро “цар-тиранин”, енглески амбасадор у Москви др Џајлз Флечер, после четри године од његове смрти пише : “земља је била једа и смртном старху”. 

Догодило се на данашњи дан!     
 

Коментари

Постави коментар

Март