16. марта 1521. године Фернандо Магелан открива Филипине

На данаши дан, 16. марта 1521. године, португалски морепловац и истраживач Фернандо Магелан у служби шпанског краља и цара Свето-римског царства Карла V Хабсбурга, открио је Филипински архипелаг у југоисточној Азији. Био је први је Европљанин који је предузео пловидбу око света.

Фернандо Магелан је првобитно био у служби португалског краља Мануела I Срећног, када је боравио у Индији. Он му предлаже да се са запада на исток отвори нови пут за Индију. Али како је пао у немилост португалског владара, прелази у службу шпанског краља Карла V, који му поверава пет бродова да ствари свој план, али ће Магелан, као Португалац у шпанској флотили, бити изложен сталним непријатељствима шпанских поморских заповедника у конвоју својих бродова.

Када је Магелан кренуо пут запада земаљске кугле, из шпанске луке Санлукара 20. септембра 1519. године, он је пловио дуж јужне обале Јужне Америке све док на јужној земљиној хемисфери није завладала зима, која га је приморала да седам месеци презими у Патагонији, у данашњој Аргентини (31. марта – 18. октобра 1520). Како је открио морски мореуз између Огњене уемље и Патагоније који је по њему понео име, Магелан између (21. октобра и 28. новембра 1520 године) брзо прелази чак шест стотина километара свога пута, када избија на њему до тада потпуно непознато море коме даје име “Пацифик”, јер је срећом избегао буре које су уобичајне у тим пределима Новог света. Али како тада пролази Пацификом са југоистока на северозапад, Магелан у току наредна три месеца наилази само на само пуста пацифичка острва када од жеђи и скорбута умире велики број поседе његове истраживачке флотиле.

Међутим, када је припсео на данашња Маријснска острва (6. марта 1521) где се снадбео свим потребштвинама, Магелан 16. марта стиже на Филипинска острва, где је убијен 27. марта 1521. године када се умешао у племенска разрачунава тамношњих уређеника. Његова је тада нестручно вођена посада, напустила Филипински архипелаг, кренула према острву Борнеу у данашњој Индонезији, затим стиже до Молучких острва где их тадашњи султан од Тидора лепо дочекује. Брод “Викторија”, коме управља Себастијан Ел Канон, једини је од петоро бродова из првобитне Магеланове флотиле који је способан да се упути на запад, пут Шпаније.

Пошто је Викторија обишла рт Добре наде, и једва избегла непријатељску флотилу португалских морепловаца који је замало нису ухватили код Зеленортских оства, брод “Викторија” се враћа у Саналукарску луку 6. септембра 1522. године. То је било прво путовање око света једне европске истраживачке флотиле. Од двеста шездесет пет људи који су 20. септембра кренули на пут око света, само њих осамнесторо се вратило у Шпанију. Крајњи резултат са овог путовања био би, да Магелан и ако није је био први Европљанин који је доказао да је Земља округла, он је обележио све континенте и океане на површини Земаљске кугле какве и дан данас познајемо.                                

 

Коментари

Постави коментар

Март