13. марта 1975. године умро је Иво Андрић

На данашњи дан 13. марта 1975. године умро је славни јужнословенски писац Иво Андрић. Један је од најпрослављенијих српских и југожнословенских књижевника. Остао је први и уједно последњи јужнословенски писац који је добио Нобелову награду за књижевност. Био је и члан Српске Академије Наука и Уметности.

Родио се 9. октобра 1892. године у Долцу поред Травника. Основну школу је завршио у Вишеграду, а гимназију је завршио у Сарајеву, словенску књижевност и историју студирао је на Филозофском факултету у Загребу, Кракову у Пољској, док је докторирао историјске науке у Грацу у Аустрији са темом : “Развој духовног живота у Босни под утицајем турске владавине” коју је одбранио 1924. године. Као поборник идеје ставарања заједничке државе свих јужнословенских народа, за време Првог светског рата од стране аустро-угарских власти је био је хапшен и интерниран. Између два светска рата био је дипломата Краљевине Југославије.
Андрић је своју богату књижевну најпре започео као песник. Касније се посветио писању прозних дела и стекао једно од најугледнијих места у историји јужнословенске књижевности.

Писао је поестску мисаону прозу : “Ex Ponto” (1918) и “Немири” (1920). Између два светска рата објавио је три збирке приповедака : “Приповетке” (1924, 1931, 1936), а после Другог светског рата, његово књижевно стваралаштво достигло је пун израз његовог укупног књижевног рада. Био је писац снажне имагинације који је истовремено изванредно познавао историју Босне и Херцеговине  која је и најчешће и била тема готово свих његових књижених  дела. Објавио је : “Нове приповетке” (1948), “Прича о везировом слону” (1948), затим збирке песама : “Панорама” (1958), “Лица (1960) и “Жена на камену” (1962). Одмах по окончању Другог светског  објавио је своја три романа : “На Дрини ћуприја”, “Травничка хроника” и “Госпођица”. Његов четврти ронман, “Проклета авлија” појавио се 1954. године. Спада у ред српских и јужнословенских писаца који се највише читају и чија су дела доживела многа издања. Његова дела су преведена на многе светске језике када је веома читан и у многим државама Африке и Азије. Још за време свога живота био је добитних многих награда и признања. Нобелову награду за књижевност је добио 1961. године.              
     

 

Коментари

Постави коментар

Март