11. марта 1955. умро је Александар Флеминг, британски (шкотски) бактериолог, проналазач пеницилина

На данашњи дан, 11. марта 1955. умро је Александар Флеминг, британски (шкотски) бактериолог, проналазач пеницилина, нобеловац. Родио се Даревелу, 06. 08. 1881, а умро у Лондону, 11. 03. 1955).

Још када је 1929. године,  када је Александар Флеминг проучавао једну вресту плесни, гљивицу пенецилијум, и научно установио да она има антибиотичку моћ, односно способност да може уништава неке од бројних микроорганиазама који су узрочници бројних болести. Када је у Великој Британији 1941. године избио Други светски рат, британска влада је уложила много својих финанцијских ресурса на даља лабараториска истраживања Александра Флеминга како би се пеницилином помогло рањеним војницима. Како су се у току рата код рањеника, ране лако загноје, изазивач гнојења стрептокок, могао је преко крвотока болесника да нападне и друге виталне органе рањеника који су најчешће доводили до њихове смрти.

Александар Флеминг је успео у току ратних година Другог светског рата да из плесни пеницилијума издвоји лек пеницилин. Он је у сврху свога експеримента узео педесет мишева им убризгао им стрептокок.

Половину мишева, Флеминг  је лечио пеницилином. Од укупног броја мишева, њих двадесет пет је оздарвило, док је други број угинуо. Као резултат тог његовог епохалног открића, масовна примена пеницилина отпочела је још у току ратне 1942. године. Флемингово открића славни британски научник није користио за своје властито богаћење, већ је свој изум поклонио читавом човечанству. Флеминг је за своје откриће 1945. године добио Нобелову награду из области медицине. Наредних деценије двадесетих века, Флемингово откриће је знатно помогло осталим научницима у свету да пронађу и друге антибиотике, који су данас најефиксанији лекови у излечењу бројних болести.         

 

Коментари

Постави коментар

Март