8. марта 1910. донесена је одлука да се 8. март слави као међународни дан жена

На данашњи дан, 8. марта 1910. године, на Другој међународној конференцији жена одржаној у главом граду Данске, у  Копенхагену, на иницијативу немачке револуционарке Кларе Цеткин донесена је одлука да се  8. март слави као међународни дан жена као успомену на дан када су годину дана раније 8. mарта 1909. године у Њу Јорку и широм Сједињених Америчких Држава одржане велике демонстације жена. Како су на самом почетку двадесетог века жене биле у неравноправном положају са мушкарцима, Њујоршанке су биле прве у Сједињеним Америчким Државама које су подигле свој глас за своју равноправност полова у америчком друштву.

Оне су тада изашле на њујоршке улице под паролом да се све жене изједначе са мушкарцима у радним правима и омогући им се опште право гласа на изборима за Амерички Конгрес (представнички дом и Сенат) и добију право да гласају на изборима за председника Сједињених Америчких Држава.

На другој конференцији жена у Копенхагену, истакнут је прокалмовани циљ обележавања 8. марта као међународног празника рада : радна солидарност мушкараца и жена, право на протест свију жена у циљу њиховог једнаког права да добију право  гласа на изборима. Тада су истакнути захтеви за жена за равноправност као што су : заштита жена-радница на раду, законско изједначавање женских права са мушкарцима, укидање трговине белим робљем и заштита деце.

Међународни празник жена је први пут прослављен 1911. године у Немачкој, Аустрији, Данској и Швајцарској. Занимљиво је знати да је у Србији је прослава осмог марта већ исте 1911. када и у свим већим европским метрополама.

Свим припадницама лепшег пола, нашим мајкама, бакама, сестрама, теткама ... уређивачки колегијом Историје-Он Лине жели срећан осми март. Да сте и даље лепе, шармантне, самоуверене у своје образовање, памет и интелигенцију! Истрајте у својим наумима да мушком делу човечанства покажите да сте лепши и јачи пол у “доминантном свету” мушкараца! Све најбоље! Свако добро!            

 

Коментари

Постави коментар

Март