6. Марта 1941. Краљевина Југославијa приступила Тројном пакту

На данашњи дан, 6. Марта 1941. године, крунски савет Краљевине Југославије донео је одлуку о приступањеу Краљевине Југославије Тројном пакту кога су чиниле нацистичка Немачка, фаишстика Италија и далекоисточна царевина Јапан. Ту судбоносну одлуку по даљу судбину земље,  донела је влада Краљевине Југославије чији је председник био Драгиша Цветковић који је био личност у потпуној зависнности од кнеза Павла Карађорђевића, председника Крунског савета.

Он је у догађајима између убиства краља Александра I Карађорђевића 9. октобра 1934. године и догађаја до 27. марта 1941. године имао значајно место у креирању укупне југословенске спољне политике. Као први човек намесништва, кнез Павле иако није поседовао државничку способност свога брата од стрица, краља Александра I Карађорђевића, али је његова политичка одлука у вођењу спољне политике Краљевине Југославије била одлучујућа. Иако је био по политичким идејама присталица државног уређења Уједињене Краљевине Велике Британије и Северне Ирске, он је био притиснут новонасталим приликама у Европи да се приклони Тројном пакту. На то га је приволела укупна спољнополитичка ситуација у Европи која се од 1939. године налазила у свеопштој катаклизми Другог светског рата.

Такву ситуацију је обележила победа фашизма и нацизма на Старом континенту: Шпански грађански рат 1936-1339, Минхенски споразум из 1938, односно препуштање Чехословачке нацистичкој Немачкој, пакт Рибентроп-Молотов из 1939. године. Сходно свему томе, кнез Павле је веровао да ће приступање Југославије Тројном пакту обезбедити неутралност Југославије и очувати потребно јединство и независност земље.

Под утицајем великих победа Немачке и Италије, а наручито након пада Француске у јуну 1941. године и приступања Мађарске, Румуније, Словачке и Бугарске силама Осовине, влада Цветковић-Мачек је приступила савезу фашистичких сила. Дана 25. марта 1941. године, у Бечу је југословенска влада званично приступила пакту. Приступање Тројном пакту изазвало је огорчење свих антифашистичких снага у Краљевини Југославији, када је приступање пакту Осовине оцењивано као издајство. На таласима свенародних демонстарција од 27. марта 1941. године, које су биле уперене против приступања Југославије Тројном пакту, завереничка група југословенских официра и генерала на челу са Боривојем Марковићем, војним пучем је срушила владу Цветковић-Мачек и намесника кнеза Павла Карађорђевића са власти. Нова влада са генералом Душаном Симовићем на челу, прогласила је краља Петра II Карађорђевића пунолетним, док је потписане уговоре о приступању Југославије силама Осовине прогласила ништавним.                       

 

Коментари

Постави коментар

Март