11. фебруара 1990. године после 27 година у затвору ослобођен је Нелсон Мандела

На данашњи дан 11. фебруара 1990. године после двадсет седам година проведених у затвору, пуштен је из притвора Нелсон Мандела, јужноафрички национални лидер и државник. Био је симбол је борбе Африканаца у брорби против политичке и економске домниације белих европских колонизатора који су од друге половине деветанестог века до средине двадесетог века поробили читав афрички континент. Међутим, док су до средине прошлог века све некадашње европске колоније у Црној Африци извојевале своју државну самосталност, једино је крајњи југ Африке и даље опстајао под доминацијом белих еврпских колониста који су над већинским црним народом Јужне Африке успоставили расну сагрегацију читаве земље (апархејд).  

Мандела је рођен је 18. јула 1918. године Умтати у Транскеју (једној од десет формалних “независних држава” тачније “резервата” намењених јужноафричким црнацима које је основала британска колонијална влада у Преторији). Поникао је у “краљевској породици”, која је припадала транскејском племену Тембу. Након смрти оца, бригу о њему преузео је “краљ” (поглавица) племена Тембу, његов ујак, који га је  одредио за свог наследника. Приче које је мали Мандела слушао још у детињству, о борби јужноафричких племена против енглеских колонизатора за слободу Јужне Африке, подстакле су  Манделу да као студент поведе активну политичку борбу свога народа за слободу и националну независност.

Мандела је стекао основно, средњешколско и факултетско образовање када је завршио студије права. Још као студент приступио је Афричком Националном Конгрсу - политичкој партији која се залагала за мирно (гандијевско) остварење политичких права танопутих Африканаца у Јужној Африци који су се налазили под режимом апархејда (под полтичком и економском домниацијом белих европских усељеника). Мандела је током педесетих година двадесетог века услед своје политичких уверења често био хапшен и затваран од стране британских колонијалних власти. Након догађаја од 21. марта 1960. године, када је у јужноафричком граду Шерпвилу, на мирним демонстрацијама црнаца у циљу остварења својих људских права, полиција из бојеве муниције пуцала и убила шездесет деветоро људи, колонијалне власти су Афрички Национални Конгрес распустиле када је службено забрањен његов рад. Мандела тада напушта ненасилан вид своје даље борбе. Уз подршку милитантних активиста из редова илегалнног Афричког Националног Конгреса, Мандела 1960. године је био један од оснивача “Народног копља”, војног крила тада забрањеног Афричког Националног Конгреса. Он је у заједничким акцијама са својим истомишљеницима организовало по читавој Јужној Африци својеврсни герилски рат у борби против конојилане власти европских белих досељеника. Због своје герилске бескромпромисне борбе као лидера војног крила Афричког Националног Конгреса уперене против колонијалних власти у земљи, био је ухапшен и оптужен за тероризам када је био осуђен на дожвотну робију и био интерниран. Услед тога је провео чак двадесет седам година у затвору (1963—1990). Све време свога заточеништва имао је широку политичку подршку целокупног црначког становништва читаве Јужне Африке када је посато симбол њихове борбе против расне дискриминације и сагрегације. Помиловао га је седми и уједно последњи “бели председник” Јужне Африке из периода апархејда, Фредерик Вилијем де Клерк.    

После свог ослобађања из затвора, Мандела се активно вратио бављењу политике у својој земљи. На првој конференцији Афричког Националног Конгреса из 1991. године, Мандела је именован за њеног политичког председника. Нелсон Мандела је 1993. године заједно са тадашњим председником Јужне Африје, Фредериком Вилијемом де Клерком добио Нобелову награду за мир, а 1994. године након расписаних првих општих избора у Јужној Африци постао је први тамнопути председник Јужне Африке. Током 1999. године он се повукао из активног политичког живота када је дочекао своју дубоку старост и смрт 5. децембра 2013 године као највише поштовани политичар у Африци и читавом мирољубивом свету.

 

Коментари

Постави коментар

Фебруар