30. јануара 1948. године убијен је Махатма Ганди

На данашњи дан, 30. јануара 1948. године убијен је Мохандас Карамчанд Махатма Ганди, индијски политичар и национални вођа. Носио је назив “Махатма” што у преводу са хинду језика значи “Велика душа”. Родио се у Порбандару 1869, а погинуо као жртва политичког атентата у Њу Делхију 1948. године. Био је вођа политичког покрета који се залагао за независност Индије.

Ганди је потекао из богате индијске трговачке породице. То му је дало могућност да 1891. године заврши права у Енглеској. У временском периоду од 1893-1914. Године живео је и радио у јужној Африци где је био национални вођа Индијаца у њиховој борби за остваривање пуних национална права у тој тадашњој британској колонији Јужна Африка. По свом повратку у Индију 1919. године, он се ставио на чело индијског националног покрета за независност. Цео свој живот је посветио упорној политичкој борби за независност Индије, која је тада била под британском колонијалном влаћу. У току своје тридесетогодишње борбе за индијску независност, он је мирним путем упереним против енглеске колонизаторске управе спроводио специфичан облик борбе који је по њему понео назив “гандизам”. Међутим, упркос томе, Енглези су га често хапсили и затварали. Ганди је успевао у току своје три деценије дуге борбе против енглеских власти у Индији да покрене милионе Индијаца који су били незадовољни колонијалним стаусом своје земље коју је Велика Британија вековима експлоатисала. Ганди се против Енглеза борио штрајковима глађу или би био предводик демонстрација својих сународника који би поседали на железничку пругу када су на тај начин скретали пажњу домаће и светске јавности на проблеме које су мориле све Индијце који су се незаустављиво кретали путем стицања своје пуне државне независности.

Дана 14. августа 1947, Гандијева тридесетогодишња упорна борба против против енглеске колонијалне власти над Индијом крунисана је успехом. Тог дана је у његовом присуству проглашена државна независност Индије. Међутим, нажалост, његов живот се окончао трагично. Махатма Ганди је 30. јануара 1848. године пао као жртва политичког атентата полуфашистичке индијске организације “Хинду Махасаба” која се противила давању независности држави Пакистан, делу индијског подконтинента коју су већину чинили муслимани. Цела Индија је достојанствено оплакала највећег државника у својој новијој историји. Према прастаром хиндуистичком обичају, његово безживотно тело је спаљено, а његов пепео је расут у свету индијску реку Ганг.

Једна од најбољих екранизација живота Махатме Гандија представља британско-амерички филм Ричарда Атенброа “Ганди” из 1982. године који је добио чак осам оскара за своје уметничко остварење. Носилац главне улоге у филму је британски глумац Бен Кигзли који је за своју улогу у филму добио оскара за најбољег главног глумца. Филм је освојио награде оскар : за најбољи филм, за најбољег глумца, за најбољег режисера, за најбољу сценографију, за најбољу камеру, за најбољу костимографију, за најбољу монтажу и за најбољи оригинални сценарио. Чланови редакцијe Историја-OnLine свима читаоцима нашег сајта топло препоручује гледање филма.  

 

Коментари

Постави коментар

Јануар