3. фебрауара 1881. потписан уговор о изградњи прве пруге у Србији

На данашњи дан 3. фебрауара 1881. године потписан је уговор о изградњи пруге Београд - Ниш прве железничке пруге у Србији.
 
Уговор о изградњи прве железничке пруге у Србији проистекао је из ковекције који је српска влада парафирала у време одржавања Берлинског конгреса од јуна 1878. године. Тада су ондашње велике европске силе признале пуну државну независност Кнежевини Србији. Том приликом Србији су из државне територије Турске царевине присједињена четири нова округа: Нишки, Пиротски, Врањски и Топлички. У замену за добијање државне независности, влада Кнежевине Србије се посебном потписаном конвекцијом обавезала да ће у року од три године изградити пругу од Београда према јужној граници Србије са Турском и Бугарском.
 
Услед  настале велике економске кризе изазване ратом против Турака 1876-1878, влада Кнежевине Србије 1880 није могла да испуни потписани уговор са Берлинске конвенкције из 1878. иако се обавезала да ће отпочети са изградњом железнице између Београда и Ниша у року од три године.
 
На инсистриање Аустро-Угарске, српска влада у априлу 1880. године је морала да потпише нови уговор конвенкције који ју је овбавезао да изгради своју прву железничку пругу. Рок за изградњу пруге је био три године, до 15. јуна 1883 године. Крајем 1880. године, влада је расписала лицитацију на коју се једино пријавило француско друштво из Париза “Генерална Унија”.
 
Кнез Милан је тада 3. јула 1881. године свечано отворио радове на изградњи пруге на месту где се данас налази мост Газела у Београду. После само три године, "Генерална Унија" је банкротирала, па је радове извело "Друштво за изградњу и експлоатацију српских државних железница". Услед свега тога, први воз који између Београда и Ниша, кренуо је са Београдске железничке станице тек 4. септембра 1884. године.
Коментари

Постави коментар

Фебруар