Застава и грб Краљевине Шкотске

Застава Шкотске или Крст Светог Андрије, састоји се од Андријеног крста у облику крста латинског слова X на плавој основи. Према ранохришћанском предњу, Свети Андрија, заштитник Шкотске, разапет је на косом крсту па је по њему и назван. Као симбол Шкотске, Андијин крст с епојављује у дванаестом веку, тачније 1180. године у време владавине Вилијема I Шкотског.  

Историјски краљевски грб Шкотске, представља златни грбовни штит на коме је представљен црвени усправљени лав који је на рубовима гровне слике омеђен црвеном бордуром унаутар које су уписана седам црвених љиљана. Цео грбовни штит је заоденут колајном витешког реда Чичка. Држачи грба са леве и десне гледаочеве стране су златним крунама овечани сребрни једнорози Шкотске који придржавају шкотску националну заставу (плава основа са белим уписаним косим крстом) и краљевску стандарду шкотских краљева (жута застава са представом Малог шкотског грба).

Изнад штита је златни шлем који је украшен сребрним перијем на коме је постављена златна шкотска краљевска круна шкотског краља Џејмса IV Стјуарта (1473-1513) на којој је црвени усправљени лав, симбол шкотског суверена, са сребрним мачем у левој и златним краљевским скиптром у десној шапи. Изнад грба је сребрна трака на којој црвеним словима пише : “In defens” (лат., “У одбрани”).

У травнатом подножију грба се налазе цветни амблеми Шкотске – цветови чичка у два бокота са леве и десне стране од гледаочеве стране. Подножије истог грба уоквирује модра трака на којој је златним словима уписана девиза шкотског витешког реда Чичка : “Nemo me impune lacessit” (лат., “Нико ме без казне неће изазвати”), а који је успоставио 1687. године енглески краљ Џејмс II, одн. шкотски краљ Џејмс VII Стјуарт. Грб Шкотске је у свом садашњем облику у употреби од 2. јула 1952.Грб краља Џејмса VII (1685-1688)

Grb_kralja_DzÌŒejmsa_VII_(1685-1688)-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

Цвет Чика, национални амблем Шкотске

Cvet_CÌŒika,_nacionalni_amblem_SÌŒkotske-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 Шкотски једнорог

SÌŒkotski_jednorog-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 Грбовни штит Краљевине Шкотске

Grbovni_sÌŒtit_Kraljevine_SÌŒkotske-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 

Стандарта шкотских краљева

Standarta_sÌŒkotskih_kraljeva-online-grbovi_i_zastave.jpgКоментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе