Застава и грб Кнежевине Велс

Застава Велеса (вел. Y Ddraig Goch), у слободном преводу Црвени лав је национална застава Кнежевине Велс, једне од четири историјске земље Уједињеног Краљевства. Састоји се од црвеног корачајућег змаја, тј. змаја у пролазу (фр. passnat), на зеленом и белом пољу. Тaчан приказ лава још није хералдички стандардизован. Велшка застава је службено призната као национална застава 1959. године. Иако је застава озваничена 1959. године, црвени Велшки змај је био симбол Велса вековима. Тачна симболика змаја се тачно ни до данас не зна. Једно од објашњења је да су тај симбол донели Стари Римљани током својих похода на Британију. Зелена и бела боја су били колорити велшке династије Тјудор, која је владала енглеским троном од 1485. до 1603. године. Зелено и бело су такође боје празилука, који је национални симбол Велса.

Грб Велса представља грбовни штит на коме су наизменично представаљена у четири квартира, два прастара велшка грба, два највећа бритска кнжевства Гвинед са севера и кнежевину Деубарт на њеном југу. Она су се од петог до тринаестог века све време борила против освајалих тежњи својих Енглеза да Велс покоре и присједине га своме краљевству. Хералдички прикази два историјска кнежевства, мале келтске државе Гвинед, која је осликана црвеним лавом passnat на златном пољу и представом мале бритске државице Деубарт која је представљенаа златним лавом passnt на црвеном пољу, и дан данас чине савремени грб Кнежевине Велс. Савремени хералдички приказ грба Велса је био лични амблем највећег велшког кнеза Левелина Великог који је под својом влашћу ујединио највећи део те келтске земље која се простире југозападно од Енглеске. Цео грбовни штит је крунисан златном енглеском краљевском круном Светог Едварда Исповедника. Цео грб је обмотан зеленим свитком златних рубова. На њему је исписан мото грба на велшком : “Ја сам веран мојој земљи”.

Око читавог амблема су уцртани наизменични цветни симболи саставних земаља Велике Британије : Енглеске  (цвет црвене руже), Шкотске (цвет чичка), Северне Ирске (лист детелине) и Велса (стабљика празилука). Круну принца од Велса, први је успоставио Едвард, Црни принц, син енглеског краља Едварда III који је после освајања Велса његовог прадеде, добио владарско достојансво принца од Велса, поставши престолонаследник енглеског престола. Сви престолонаследници енглеске круне носе и дан данас титулу принца од Велса.       Мото са натписа са златне круне велшког принца украшеног са три сребрна пера, уписан је немачком девизом : "Ich dien" (“Служим”)

 Грб Кнежевине Велс

Grb_KnezÌŒevine_Velsi-istorija-onlin-zastave-grbovi.jpg

 

 

Круна принца од Велса

Kruna_princa_od_Velsa-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

Грбовни штит Кнежевине Велс

Grbovni_sÌŒtit_KnezÌŒevine_Vels-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 

Празилук, национални амблем Велса

Praziluk,_nacionalni_amblem_Velsa-online-grbovi_i_zastave.jpgКоментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе