Застава и Грб Краљевине Енглеске

Застава Енглеске представља крст светог Ђорђа. Црвени крст као симбол се први пут појављује током средњег века и крсташких ратова и представља један од најранијих симбола Енглеске. Свети Ђорђе је постао светац заштитник Енглеске у тринаестом  веку, а легенда о Светом Ђорђу који убија аждају потиче из  дванаестог века.

Грб Енглеске представља црвени штит на коме су осликана три златна лава (или леопарада) у пролазу (фр. passant).  Застава и грб Данске су данас слични застави и грбу Енглеске. Енглеска застава представља белу основу у чијем средишту је уписан црвени крст, док је застава Данске црвене основе са белим уписаним крстом. Грбовни штит Данске је златне боје на коме су три модра лава у пролазу. Свака подударност државних амблема Данске и Енглеске није случајна. То би историчарима могло да упућује на чињеницу да су старогерманска племена Англа, Саса и Јита током својих сеобних миграција у време Велике собе народа од средине петог до средине једанаестог године дошла на британска острва са данског полуострва Јитланд.

Црвена ружа, цветни амблем Енглеске, са својим неизменичним црвеним белим латицама, симбол је помирења династија Ланкестера и Јорка, чији је међусобни рат (1455-1485) обележио историју Енглеске позног средњег века. Јорковци су током тог рата имали у свом грбу белу, а Ланкестери црвену ружу. Како је краљ Хенри VII (1485-1509) Тјудор,  односно Ланкестер, у одлучној битци код Босфорта 21. августа 1485. победио на бојном пољу свог супарника енглеског краља Ричарда III (1483-1485) од Јорка, својом потоњом женидбом са последњом припадницом куће Јорк, Елизабетом, измирио је до тада завађене две енглеске династије и политички поново ујединио земљу. Грб Краљевине Енглеске (до 1340)

Grb_Kraljevine_Engleske_(do_1340)istorija-onlin-zastave-grbovi.jpg

 

Крљевска круна енглеског краља Светог Едварда Исповедника (1042-1066)

 

Krljevska_kruna_engleskog_kralja_Svetog_Edvarda_Ispovednika_(1042-1066)istorija-onlin-zastave-grbovi.jpg

 

 

Златни крунисани лав Енглеске у грбу Велике Британије

Zlatni_krunisani_lav_Engleskeistorija-onlin-zastave-grbovi.jpg

 

Грбовни штит Енглеске

Grbovni_sÌŒtit_Engleske_u_grbu_Velike_Britanijeistorija-onlin-zastave-grboviistorija-onlin-zastave-grbovi.jpg

 

 

Цветни симбол Енглеске – Црвена ружа са белим латицама, симбол помирњења динстија Јорк и Лнкетер који је “извршио” енглески краљ Хенри VII Тјудор 

Cvetni_simbol_Engleske_-_Crvena_ruzÌŒa_sa_belim_laticama-istorija-onlin-zastave-grbovi.jpgКоментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе