Савезна Република Немачка - Заставе

Садашње боје са заставе савремене Савезне Републике Немачке одговарају бојама са грба његовог државног грба који је потекао из средњег века. Орао са грба је црн, црвеног кљуна и канџи на златном (жутом) грбовном штиту.

Немачка застава и њен грб потичу из времена Вајмарске Републике (1919-1933), када је Немачко Царство после пораза у Првом светском рату постала уставна и парламентарна Република. Након што је у гараду Вајмару проглашена за Републику, Немачка је тада добила за један од тада најлибералнијих устава у Европи. Упркос томе, велика економска криза која је 1929-1933 захватила читав свет, омогућила долазак Хитлрових нациста на власт. Они су одмах по преузимању власти, изменили тадашњи изглед грб и заставе Вајмарске Републике када су је заменили симболима нацистичке Немачке.

По стварању послератне Савезне Републике Немачке 1949, приликом писања њеног устава земље, а који је и дан данас на снази, њен први кацелар (федерални председника владе) Конрад Аденауер, приликом предлагања изгледа њених државних знамења преложио је, а савезни парламент усвојио, да нова Савезне Републике Немачке поседује неизмењене узгледе заставе и грба каквог је она имала у време Вајмарске Републике (1919-1933).Државна и ратна застава СР Немачке

DrzÌŒavna_i_ratna_zastava_SR_NemacÌŒke-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

Председничка застава

PredsednicÌŒka_zastava-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

Државна и копнена и ратна копнена застава Савезне Републике Немачке

DrzÌŒavna_i_kopnena_i_ratna_kopnena_zastava_Savezne_Republike_NemacÌŒke-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 

 Коментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе