Грб Републике Румуније

Након пада социјалистичког режима Николаја Чаушескуа 1989. године, Румунија је уклонила државне симболе из доба социјалиистичке власти и вратила се застави и краљевском грбу Румуније из 1920. године. Њен државни грб, данас је класичан пример да су хералдичке модро-златне-црвене боје са румунског грба пренете на њену заставу.
 
Штит државног грба је модре боје, у чијем средишту се налазио златни крунисани једноглави орао који је у кљуну носио златни крст, а сребрни мач и жезло у својим црвеним канџама. На својим гудима, орао је носио мањи штит на коме су хералдички биле приказане румунске земаље : Влашка (златни, раније црни орао наружаног црвеним кљуном и канџама на модром пољу. Орао у кљуну носи крст, док му је изнад главе сунце и полумесец). Молдавија (сребрна, раније златна бивоља глава на црвено штиту коју окружује златни цвет руже и полумесец, док је изнад бивољих рогова златна звезда), Банат (златни усправљени лав на црвеном пољу који је на златном мосту, док у десној шапи носи сребни мач), Трансилванија (Ердељ, поље штита је подељено црвеном бордуром на горње модро и доње златно поље. У горњој половини штита је сребрни, раније црни орао изнад кога су сунце и полу месец. У доњој половини истог је хералдички приказ седам трансилванијских градова). Последњи штит у низу грба односи се румунско Подунавље (модри штит на коме су хералдички приказане две златне рибе). Међутим, између садашњег грба републике Румуније и Малог краљевског грба Румуније, приметне су знатне хералдичке разлике.
 
Мали грб са груди орла је остао непромењен, са том разликом, што је из њеног средишта уклоњен краљевски црно-бели штит династије Хоенцолерна. Данас, на великом модром штиту државног грба, златни једноглави орао више није крунисан краљевском круном, али у црвеном кљуну и даље носи златни крст. Док у десној црвеној канџи још увек носи сребрни мач, у својој левој црвеној каџи (односно у десној са гледаочеве стране), златни орао носи хералдички нешто измењенији сребрни скиптар. Са падом комунистичког поретка и променом државног устројства земље децембра 1989, Румунија се уједно вратила и својим старим државним симболима.


 Мали грб Краљевине Румуније (1920-1947)

2._Mali_grb_Kraljevine_Rumunije-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 Коментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе