Заставе Холандије - Низоземске

Савремена застава Краљевине Низоземске потиче још из времена избијања прве грађанске револуције у Европи (1580-1640). Тада су се Низоземци “Гези” побунили против феудалне власти католичке и феудалне Шпаније која је посредством династичког наслеђа шпанских Хабсбурговаца владала свим земљама данашњег Бенелукса (Белгијом, Низоземском и Луксембургом).

Како је средином шеснаестог века шпански краљ Филип II Хабсбург (1558-1598) апсолутистички владао низоземским провинцијама укидајући им све дотадашње давнашње слободе које су оне извојевале још током средњег века, девет низоземских провинција је дигло устанак против шпанске власти бранећи своје право на остваривање своје аутономне слободе. Како је шпански краљ потегао сву војну силу како би устанак Низоземаца у крви угушио, он се претворио у исцрпљујући шездесетогодишњи рат за независност Низоземске од Шпаније.

На почетку војевања, Низоземце је предводио низоземски кнез Вилијем I Орански чије су боје са заставе преузете са боје његовог наранџасто-бело-плавог плашта, када су Низоземци као бојни поклич свога устанка прокламовали поклич : “Орање на врх!” (“Оранжа на врх!”, када се мислило се на кнеза Вилијема I Оранског који се ставио на челу устанка Низоземаца у борби против Шпанаца).     

До времена када је Шпанија признала Низоземској државну независност 1648, горња наранџаста боја са низоземске заставе је почињала се мењати из наранџасте у црвену. Први закон који је прихватио црвено-бело-плаву низоземску тробојницу је онај из 1796. године, када је приватила Батавијска Република какао се тада Низозмска звала. Ту исту заставу прихватила је и Краљевина Низоземска 1806 и 1816. Године.Застава Низоземаца у рату против Шпаније (1580-1640)

Zastava_Nizozemaca_u_ratu_protiv_SÌŒpanije_(1580-1640)-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

2:3 Ратна застава Низоземске на мору

Ratna_zastava_Nizozemske_na_moru-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

1 : 1   Крљевска стандарта

Krljevska_standarta-istorija-online-grbovi_i_zastave.jpg

 

 

 

 

 

 Коментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе