25. јануара 1919. Основано је Друштво (Лига) народа

На данашњи дан, на паришкој мировној конференцији 25. јануара 1919, након окончања Првог Светског рата, прихваћен је предлог за оснивањем међународне организације за мир која је понело име Друштво (Лига) народа, а које је данас је претеча садашње Ораганизације Уједињених Нација (ОУН).   

Концепт мирне заједнице нација  је описао још чувени немчки филозоф Имануел Кант у свом делу “Вечити мир: Филозофска скица” (1795). Идеја за оснивање Друштва народа по свему судећи потиче од замисли тадашњег британског монистра спољних послова Едварда Греја. Његову идеју је прихватио ондашњи председник Сједињених Америчких Држава Вудру Вилсон и његов лични саветник пуковник Едвард Хауса. Њихова идеја је била да се оснује једна међународна организација која би имала задатак да очува светски мир, колективну безбедност и полтичку независност свих чланица Лиге народа.  

Рад на оснивачкој повељи Лиге народа усаглашена је од стране једне тада оформњене специјализване међнародне комисије. Друштво народа је званично конституисано према Првом поглављу Версајсјког мировног који је потписан 28. јуна 1919. године. Чланица оснивача лиге било је тридесет две државе, међу којима се налазила и Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца (касанија Краљевине Југославија). Сједињене Америчке Државе никада нису приступиле Друштву народа иако је њен идејни утемељитељ био амерички председник Вудру Вилсон који је био њен председник током четворогодишењег трајања Првог светског рата (1914-1918). Разлог тога је победа политике изолационизма у сенату и Представничком дому  Конгресу Сједињених Америчких Држава коју су је тада прихватиле обе америчке политичке патије и Републиканска и Демократска партија. Упркос томе, Лиги народа су приступиле и више других земаља попут Немачке и Совјетског Савеза.

Користећи се слабошћу и неодлучношћу чланица Лиге народа и супростављеним интересима Великих сила у временском периоду између два светска рата (1919-1939), Јапан и Немачка напуштају Лигу народа 1933, а Италија 1937. године када теже ревизију одредаба Версајског мировног уговора из 1919. године. У праскозорје Другог светског рата, Лига народа се показала неспособном за да предузме било шта што би спречило избијање новог ратног конфликта који се захватао читав свет, а који је касније понео подругљив назив Други светски рат. Након његовог окончања, свеопшти ратни конфликт од 1914-1918. у односу на Други светски рат понео је службени цинични наслов Први светски рат. Средиште Лиге народа било је у швајцарском граду Женеви. После избијања Другог светског рата 1939, Лига народа је престала да постоји, а њена читава имовина је после окончања Другог светског рата пренета на Организацију Уједињених Нација са средиштем у Њу Јорку (7. децембра 1946).
 

Коментари

Постави коментар

Јануар