23. јануара 1989 - Умро је шпански сликар Салвадор Дали

На данашњи дан, 23. јануара 1989, у свом родном граду Фигерасу, у Каталонији,  умро је славни шпански сликар Салвадор Филипе Хасинто Дали, први маркиз од Пубола. Он је један од највећих уметника двадесетог века и један од најзначајнијих представника надреалистичког уметничког правца Европе и света. Био је сликар, писац, вајар, сценограф и глуац.

Целокупни опус његових уметничких дела многи сматарју за најкреативнијим достигнућима светског сликарства савременог доба. Свестан своје екстарваганције у појави и уметничком изразу веровао је у своју посебност. Једни су га сматарли генијем, а други поремећеним егоцентриком. Међутим, светски колекционари слика за сваку од његових слика троше позамашне суме свога новца које се броје милионима долара.

Дали је студирао кипарство, сликарство и дизајн у Барселони и Мадриду. Одмах по свом доласку у Париз крајем двадесетих година двадесетог века приступио уметничком правцу надреализма. У групи париских надралиста прихватио је психоаналитичка тумачења еротских снова Сигмунда Фројда које прихватио као своју инспирацију и надахнућа у току читавог свог сликарског и стваралачког рада. Његове слике приказују свет његових снова у којима су сви предмети које он реалистично посматрао деформисани или преобликовани на апстарактан и бизаран начин. То се наручито може приметити на његовој славној слици “Постојаност меморије” где се часовници топе у у надреалном пејзажу.

Са Луисом Буњуелом снинмио је надреалне филмове “Андалузијски пас” и “Златно доба”. Када је усвојио Академски уметнички стил у својим потоњим сликарским радовима, замољен је да напусти кружух паришких надреалних уметника. Током своје дуге уметничке каријере он се бавио најразличитијим видовима примењене уметности, када је када је дизајнирао сценографије за позоришне представе, израђивао накит, бавио се пројектовањима кућног ентеријера или израђивао илустрације за књиге. Све га је то учинило веома имућним уметником који се старствено препуштао раду на реализацији свих својих егзибиционих дела. Уз све то, Дали је својим неуморним екцентричним и надобудним понашањем је током свих деценија двадесетог века привлачио пажњу читавог уметничког света. 
 

Коментари

Постави коментар

Јануар