21. јануара 1924. Умро је Владимир Илич Лењин

На данашњи дан је 21. јануара 1924. године, у Горком, умро је Владимир Илич, звани  Лењин.
 
Вођа велике социјалостичке октобарске (новембарске) револуције и први неформални шеф и организатор Совјетске државе. Рођен је 22. априла 1870. године у Симбирску (раније Уљановск) на Волги. Лењин је рођен у интелектуалној грађанској породици. Отац му је био професор и школски инспектор па директор народних школа, а мајка кћи лекара, образована и културна жена, велики познаваоц руске и светске књижевности и полиглота.

У петој години је научио да чита, у гимназију је пошао са девет година, а гимназију завршава са одличним знањем грчког, латинског, француског и немачког језика. Одлично је познавао историју и руску и светску књижевност. Као најбољу ђак гимназије добија златну медаљу. Као гимназијалац и касније стидент права у Казању усвојио је учење Маркса и Енгелса, па је због својег револуцинарних иступања ухапшен од старне царских власти и осуђен на три године прогонства у Сибир. Услед свог доследног револуционарног деловања у царској Русији, царске власти га поново хапсе 1895. године и осуђују на две године тамнице, да би касније био прогнан у Сибир. По свом повратку из Сибира, он одлази у иностранство и из Швајцарске наставља свој даљи револуционарни рад. У њој пише многа своја дела из марксизма.

Када је револуција у Русији у новембру 1917. била добро припремљена, он се ставља на њено чело. По њеној победи, Лењин постаје први неформални шеф Совјетског Савеза. Скрхан је болешћу након изршеног атентата на њега од августа 1918. године када је на њега пуцала есеровка Капланова (припадница странке  “Социјалиста-револуционара”), на једном политичком митингу у Москви. Од тада, Лењин је престао са сваким јавним радом 1923, а 21. фебруара 1924. је умро. Сахрањен је у Маузолеју на Црвеном тргу у Москви где му се и данас налазе посмтрни остаци.          
 

Коментари

Постави коментар

Јануар