Застава Републике Португалије

Застава Португалa састоји се из два вертикална поља зелене боје (2/5 дужине, ка јарболу) и црвене боје (3/5 дужине од јарбола барјака). У средишту заставе се налази златна адмиралска сфера, навигациони инструмент која симболизује доба Велика географских откића (који трају од средине петнаестог до средине шеснаестог века).

То је доба у којем су славни португалски морепловци попут Васка да Гаме, Педра Алвара Карбала или Фернанада Магаљана били први поморци који су Европљанима откривали њима до тада непозната пространства Америке, Африке, Азије или можда и Аустралије.

Грб Португала на њеној застави у свом садашњем облику је лични грб португалског краља Мануела I Срећног (1495-1521) који је био предводник португалских Великих географских открића. У средишту златне адмиралске сфере на застави Португала налази се историјски грбовни штит Краљевине Португал који потиче још из 1481. године, када је њиме владао краљ Жоау II Авис (1481-1495).

Зелена и црвена боја са тадашњег династичког грба краљева Ависа (1385-1580) послужиће као модел настанка савременог изгледа заставе Републике Португал. Застава Португала у свом данашњем облику је формално усвојена 30. јуна 1911. године иако је она већ фактички и била већ коришћена током републиканске револуције од 4./5. октобра 1910. године када је детронизована власт краља Мануела II Браганце (1908-1910) и успостављена уставна и парламентарна Република. Тада је плава и бела пруга са дотадашње заставе Краљевине Португал којом је владала династија Браганца (1580-1910), замењена изгледима боја зелене и црвене преузетих са историјског грба португалске краљевске династије Авис (1385-1580).   Стандарта председника Републике

2._Zastava_predsednika_Republike-istorija-online.png

 

Стандарта председника Националне скупштине 

3._Zastava_predsednika_Skupstine-istorija-online.png

 

Стандарта председника португалске владе

4._Zastava_predsednika_vlade-istorija-online.png

 

Стандарта министра у влади Републике Португал 

5._Zastava_ministra_u_vladi-istorija-online.png

 

Ратна поморска застава

6._Ratna_kopnena_zastava_Portugala-istorija-online.png

 

Ратна застава на копну

7._Ratna_pomorska_zastava-istorija-online.pngКоментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе