20. јануара 1265. - Cазван Први Парламент

Почетак парламентаризма


На данашњи дан, 20. јануара 1265, у доба владавине енглеског краља Хенрија III  (1216-1272) сазван је први сазив парламента у енглеској историји. Његово сазивање је проистицало из Велике повеље Слободе од 15. јуна 1215. године када су први пут у историји Енглеске и Европе науружани племићи енглеског краљевства принудили свога краља Јовабна Без Земље да влада уз скалду са законима и уставом земље када су му ограничили до тада апсолутну краљевску власт. Како су се у побуни против краља Јована придружили листом и сви грађани престонице Енглеске, Лондона, он је после кратког оклевања шта да ради, био принуђен да побуњеној властели и грађанима изађе у сусрет.

Краљ се састао са побуњеним баронима на ливадама поред реке Темзе близу Виндзора, код места званог Ранимид, где су му предали писани програм реформи државне управе које се називају “Баронске одредбе”. Текст тих одредби ће ући касније у форму законских одредаба Магне Карте Либертатум. На месту симболичне предаје “Баронских одрдаба” краљу Јовану без Земље, према традицији, место је састанка свих каснијих парламента Краљевине Енглеске у њеној потоњој историји.

На месту одржавања првог сазива енглеског парламета и дан данас се налази Вестмистерска палата, зграда Британског парламента. На основу текста саме Велике повеље Слобода, краљ није смео убирати нове порезе без савета прелата и барона свога краљевства. Састанак таквог Савета прелата и барона енглеске краљевине почео је добијати назив парламент (место где се разговара или расправља). Дакле, у почетку, сазиви таквог парламента од 20. јанура 1265. године није био ништа друго него скупштина прелата и барона (највиших прествника свештеника и племића).

Парламет Британије ће добити своје данашње државне принадлежности тек после Славне Револуције из 1688. године од када сви енглески краљеви немају никакву стварну власт у земљи.  
 henri_iii-engleska-prvi_parlament.jpgMagna_Carta_velika_povelja_mira.jpgКоментари

Постави коментар

Јануар