Застава Републике Мађарске

Мађарска застава је настала под утицајем амблема француске револуције, када су боје са вертикалне француске кокарде плаво, беле и црвене пруге прилагођене бојама вертикалне заставе саставаљене од црвених, беле и зелених пруга једнаких димензија.
 
Међутим, по свему судећи, боје са мађарске заставе су преузете са средњевековног грба Мађарске који се у свом неизмењеном облику користи још од 1869. године. Пруге са грбовног штита Краљевине и потоње Републике Мађарске су црвене, беле и зелене боје.   
 
Употреба мађарске црвено-бело-зелене хоризонталне тробојнице била је јако распрострањена у доба револуције 1848, када је била и први пут била службено прихваћена. Након завршетка Првог светског рата и потоњег распада Аустро-Угарске 1918, застава Мађарске је остала непромењена. Она ће остати идентична и након завршетка Другог светског рата. У свом неизмењеном облику она је наставила да се користи и након слома комунизма и када је у савременој Републици Мађарској успостављен вишепартијски парламентарни демократски режим.      


Цивилна и државна застава Републике Мађарске Службено први пут истакнута 1. октобра 1957.

1._Zastava_Madjarske-istorija-online.png

 

Државна застава Републике Мађарскe

2._Drzavna_zastava_Madjarskeistorija-online.png

 

Застава цивилне речне флотиле

3._Civilna_i_drzavna_zastava_recne_flotileistorija-online.png

 

Ратна застава

4._Ratna_zastava_na_kopnuistorija-online.png

 

Застава ратне речне флотиле

5._Zastava_recne_flotileistorija-online.png

 

Застава председника Републике

6._Standarta_predsednika_Republikeistorija-online.png

 

 Коментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе