17. Јануара 395. - Подељено Римско царство на два дела

На данашњи дан, 17. јануара 395. постављене су границе између Србије и Босне (подељено је Римско царство на два дела - Источно и Западно Римско царство).
 
На данашњи дан, 17. јануара 395. године умро је римски цар Теодосије I Велики, (Falavius Theodosius 11. jaнуар 346 - 17. јануар 395), римски цар од 379. године. Са тренутком његове смрти, некадашње јединствено Римско Царство у Европи које се протезало од Чивиотских  планина између данашње Енглеске и Шкотске на Британских острвима, преко Пиринејског полуострва, Француске, до земаља Бенелукса, Апенинског полуострва, средње Европе и Балкана, било је подељено је на два дела, на Источно и Западно Римско царство. Теодосије I је био последњи римски цар који успео да још једном да уједини Римско Царство које је било раздирано унутрашњим грађанским ратовима.
 
Границе су које су делиле два новонастала царста, протезале су се и на нашим балканским просторима. Граница се протезала путем данашњих граница Србије и Босне и Херцеговине, од ушћа Дрине у Саву, узводно уз Дрину, Лим и избијала на Бококоторски залив. На тај начин, чак пре хиљаду шесто деветанест година, и пре доласка јужних Словена на Балкан, на његовим просторима су уцртане границе западне и источне Европе. Србија, Црна Гора и Македонија припадале су источноевропској  цивилизацији - Источном Римском Царству или Византији (средњевековном грчком царству), док су Босна и Херцеговина, Хрватска и Словенија припадале западноевропској цивилизацији - Западном Римском Царству.
 
Након смрти свога оца, Тедосија I Великог, подељеним римским царством су завладала његова два сина. Старији Теодосијев син Хонорије, добио је на управу економски и културно развијеније Источно Римско Царство (Византију), а Аркадије, економски посустало и културно заосталије Западно Римско Царство.
Коментари

Постави коментар

Јануар