16. Јануара 1969. - Спалио се у Прагу Јан Палах

На данашњи дан, 16. јануара 1969, спалио се у Прагу Јан Палах, чешки студент историје са Карловог Унивезитета.
 
То је био лични политички протест младог студента историје чијим чином се јавно супроставио војној инвазији Совјетског савеза на Чехословачку.
 
Војном окупацијом од 21. августа 1968. Совјети су желели да прекину либерализацију тадашњег социјалистичког друштва у Чехословачкој која је започела великим студенским демонстрацијама у Прагу из 1967. године.
 
Револт студената искористило је либерално крило тадашњег Централног Комитета Комунистичке Партије Чехословачке делегирано из Словачке, које је у јануару 1968. сменило Антонина Новотнија са места њеног првог секртара. Тада са власти истовремено одлазе и сви највиши конзервативни челици комунистичке партије који су поднели колективне оставке.
Први секретар партије је постао Александар Дупчек, председник Републике Лудвиг Слобода, а председник владе Олдрих Черњик. Те промене су требало да учине почетак промена политичких односа у партији, држави и друштву, али је тај курс насилно прекинут војном интервенцијом земаља Варшавског пакта на Чехословачку.


Из протеста због окупације своје земље, млади Јан Палах је извршио јавно самоспаљивање на згражавање читаве домаће и светске јавности. Његов чин ће постати симбол борбе Чеха и Словака у борби против совјетске окупације Чехословачке - Прашко пролеће.       
 

Коментари

Постави коментар

Јануар