14. Јануар 1867. - Михаило Обреновић Краљ Срба и Бугара

На данашњи дан, 14. јануара 1867, кнез Михаијло Обреновић (1860-1868) потписао је споразум о стварању заједничке државе Срба и Бугара.
 
Док је Србија у то време била аутономна кнежевина, тачније, скоро независна држава, Бугарска се у другој половини деветнаестог века још увек налазила у саставу турске царевине.
 
У циљу успостављања што ближих веза са Бугарима, као јужнословенског народа истог језика, културе и вере, кнез Михајло, потписао је први политички и војни савез Србије са Бугарском у Букурешту 14. јануара 1867. Споразум је подразумевао стварање једне државе под називом Србо - Бугарска,  а на чијем челу би се нашао управо он - Кнез Михајло.
Српски кнез Михајло у вођењу своје спољне политике имао је за циљ коначно ослобођење свих Срба и осталих јужнословених и балканских народа од власти Турака.
 
Рачунајући на скоро одпочињање ослободилачког рата са Турцима, кнез Михајло је склопао савезе и споразуме и са осталим балканским народима (Црном Гором 1866, Грчком 1867, бугарским револуционарним комитетом 1867, Румунијом 1868). На тај начин, Србија је постала центар балканских савеза у борби против Турске. Његови замашни планови се нажалост нису обистинили. У време када је окончавао припреме за рат против Турака, пао је као жртва политичког атента.
 
Кнез Михајло убијен је приликом шетње Кошутњаком 1868. годин.   
Коментари

Постави коментар

Јануар