14. Јануарa 2014. Срби и Римљани заједно у НОВУ ГОДИНУ!!!

Србија данас слави дочек НОВЕ ГОДИНЕ!
 
По Јулијанском календару данас се слави Српска нова година. Јулијански календар представља староримски календар, и он је био у употреби још од пре нове ере (тачније од 1. јаунара 46. године пре наше ере). Cтароримска нова година се у нашем народу одомаћила као прославна српска нова година.
 
Јулијански календар је увео александријски астроном Созиген, и у част Гаја Јулија Цезара свом календару дао је назив Јулијански календар. Гај Јулије Цезар у то време је био на врхунцу своје укупне политичке моћи у позној Римској Републици. Созиген је био Египћанин из северноафричког града Александрије. У време увођења Јулијанског календара у Старом Риму,  Срби се нису ни налазили на географским просторима које данас заузимају, већ су као пагани и многобожци боравили у својој прадомовини која се налазила негде на просторима данашње Пољске, Белорусије и Украјне.
Нови календар из 1582. (модеран начин рачунања времена, који и данас користимо) увео је игром случаја римски папа Гргур XIII, а према предлозима једне стручне комисије састављене од тада еминентних астронома и научника.  
 
До 1582. године Јулијански календар за нешто више од хиљаду петстотина година свога коришћења, у астрономском начину рачунања времена каснио је за читавих десест дана. Услед тога, римски папа Гргур XIII, извршио је реформу Јулијанског календара. Поменуту разлику од десет дана уклонио је, прописавши да се, иза четвртка 4. октобра 1582, наредни дан рачуна ко петак 15. октобар. Данашње рачунање времена по Јулијанском календару касни за тринаест дана у односу на реално кретање земље кроз васиону.
 
У Краљевини СХС, нови - Грегоријански календар званично је прихваћен Законом о изједначавању старог и новог календара од 10. јануара 1919. године. Овим законом одређено је да у целој држави на дан 15. јануара 1919. године по „старом“ - јулијанском календару престаје да важи стари календар и да се даном 28. јануара 1919. године, уводи рачунање времена по ’’новом’’ календару.
 
Срећна Српска (Јулијанска) Нова Година!!!
Коментари

Постави коментар

Јануар