Застава Белгије

Застава Белгије
Боје са савремене застава Белигије, као и исте са данашње заставе Савезне Републике Немачке, вуку своје порекло из историјских изгледа грбова и застава белгијских провиција које су настале у средњем веку. Тачније, боје са савремене заставе Краљевине Белгије потичу са боја грба њене историјске провинције Брабант. Грб Брабанта је црн, на коме се налази златни пропрети лав црвеног језика.
 
Међутим, изглед белгијске заставе, без сваке сумње, потиче са изгледа француске “кокарде” чије су окомите боје плава, бела и црвена. Време настанка белгијске заставе доводи се у везу са избијањем Јулске револуције у Паризу 1830 године, када је после забацивања власти Бурбона, краљевски трон заузео краљ Луј Филип I Орлеански (1830-1848). Он је тада међу првим декртима које је својеручно потписао, онај из 1830 када се поново вратила у употребу Револуцијона кокарда настала током славне Француске револуције из 1789. године. Њен револуционарни изглед су имали у виду и сви белгијски револуционари када су у касну јесен исте 1830. године подигли у Бриселу устанак против управе Краљевине Холандије у Белгији која је мировним одредбама Бечког конгреса из 1815. године добила на осам белгијских провинција на управу.
 
Успешни завршетком побуне Белгијанаца против Холанђана која се претворила у грађанску револуцију, јануара 1831. године Белгија је добила данашње изгледе својих државних симбола. Исте боје са њене заставе су 1950. године унешене и у белгијску ратну поморску заставу. Њен коси крст подтиче са средњевековног бургундског крста са заставе Бургугоње када је у четнаестом веку Белгија била само један део Војводства Бургундије. Њу је касније преузела и државна управа шпанских и аустријских Хабсбурговаца који су Белгијом суверено владали све до 1789. године. Oд стицања своје независности од Холандије 1831. године она има следеће заставе које доле прилажемо.[1]


[1] W. Smith, Zastave i grbovi svijeta, Zagreb 1982, стр. 31,248. 


Стандарта бившег белгијског краља Алберта II

ИсторијаОнлајн_-_Грбови_и_Заставе_Европе.png

 

Цивилна поморска застава Белгије

Istorija-OnLine-Grobovi_i_zastave-Zastave-Kraljevina-Belgija.png

 

Државна поморска застава Белгије

Државна_поморска_застава_Белгије.png

 

Ратна поморска застава Белгије

Ратна_поморска_застава_белгије.png

 

Државна застава Фландрије

Državna_zastava_Flandrije.png

 

Државана застава Валоније

Državana_zastava_Valonije.png

 Коментари

Постави коментар

Грбови и Заставе Европе